Om ordet underbar

Om ordet underbar

Lykke Sjödin Publicerad den 2 Mar 2022

Hemma hos Rene, Aron och Bonnie - Stora Nygatan 23

Om ordet underbar ska beskriva en våning, har vi utsett de här 146 kvadratmeterna till det. Nu har vi dessutom fått möjligheten till att djupdyka in i varje rum med ägarna. Är ni beredda på att få hänga med?

Om ordet underbar - Stora Nygatan 23.
Rene, Aron och Bonnies favoritrum - vardagsrummet.

Från trädgårdsdesign i England - till Malmö city

Här på Stora Nygatan 23 bor Rene, Aron och dottern Bonnie som är 17 månader. En fjärde efterlängtad familjemedlem är just nu i magen, och kommer i april. Hur hamnade då hela familjen här, mitt i centrala Malmö? Rene är född och uppvuxen i Lund, men bosatte sig i England under 9 år och studerade trädgårdsdesign innan hon kände det var dags att återvända hem. Då blev alltså Malmö ett naturligt val. Aron som är käkkirurg flyttade ned från Stockholm till Malmö år 2019, på grund av arbetet. Att de hamnade just på Stora Nygatan 23 var en ren slump - då de hittade just denna drömvåning!

Om ordet underbar - Stora Nygatan 23. Bibliotek.
'Hemma' har kommit att betyda mer än någonsin.

Anno 1895

Huset är uppfört redan 1895 och bjuder in till fem karaktärsfulla rum och kök som med varsamma händer förvaltats på ett varsamt och respektfullt sätt. En unik kombination av bevarande av det gamla och bekvämligheter av nyare karaktär.

Under de cirka tre åren som Rene och Aron har bott här så har 'hemma' kommer att betyda väldigt mycket. Särskilt under de senaste två åren med två graviditeter, en lång föräldraledighet och sedan en pandemi på det. Att ha ett mysigt och tryggt hem har kommit att betyda mer än någonsin. Blir man då någonsin klar med att skapa och inreda ett hem? "Nä, man blir aldrig klar, men det gör inget. Så länge man har roligt längs vägen." Säger Rene och Aron.

Sällskapsrummet med kakelugn ligger i fil med biblioteket med hel vägg av bokhylla som ger imponerande volym. Stilfulla, mjuka kulörer i naturens skala tillsammans med en sagolik fiskbensparkett. Taken är höga, fönstren likaså, och stuckaturerna vackra.

Renoveringar

Renoveringar som Rene och Aron gjort sedan de tog över våningen var att göra om en gästtoalett till tvättstuga, något de haft mycket mer nytta av. Att ha tvätt och tork i lägenheten underlättade enormt när de fick barn. Sedan har de även låtit platsbygga en bokhylla i biblioteket som blev ett enormt lyft. Speciellt trevligt har det varit med ett fint hemmakontor när man arbetat så mycket hemma under pandemin.

Om ordet underbar - Stora Nygatan 23. Bibliotek. Skruf-vas.
Anémone i Skrufs minsta fina vas. + Platsbyggd bokhylla - från Jerker Inredning & Form i Malmö.

"Otroligt viktigt för själen att ha vackra blommor hemma"

Den underbara bokhyllan i biblioteket är tillverkad av Jerker Inredning & Form i Malmö. Den tillverkades under några veckor i deras designstudio och sedan kom de och monterade upp den på en dag. Bokhyllan är älskad och de rekommenderar möbelsnickarna med lovord.

Färska snittblommor är något som alltid finns hemma här. "Varje vecka plockar jag upp en bukett av vad som är säsong från antingen torget eller blomsterbutiken. Otroligt viktigt för själen att ha vackra blommor hemma. Favoriter är syren och pioner." Den vackra lila skrivbordslampan Matin är en elegant bordslampa av Inga Sempé för HAY. Bordslampan har en klassiskt formad lampskärm som snyggt svävar över den minimala ställningen i mässing. 

Om ordet underbar - Stora Nygatan 23. Sällskapsrum.
En ljuvlig kombination av gammalt med nytt. Och billigt med dyrt.

Taklampa - New Works Tense Pendant Lamp av Panter & Tourron

Taklampan Tense känns som ett svävande moln. Designad av den schweiziska designstudion Panter & Tourron, som kommer i ett ovanligt material. Pendeln är nämligen tillverkad i materialet Tyvek – ett ytterst tunt, men samtidigt väldigt slitstarkt, plastmaterial. 

Vad är ert bästa tips för att få in tv:n snyggt i sin inredning?

Tv-apparaten brukar vara en svår pryl att få in på ett snyggt vis i sitt hem, vilket Rene och Aron verkligen lyckats med! Deras bästa tips är att skaffa en Samsung The Frame. "Eller åtminstone en tv på väggen. Tv-bänkar är så otroligt fula och tar bara plats."

Följer ni inredningstrender på något sätt?

"Jo, men det gör vi väl ändå. Man scrollar inredning på Instagram, Pinterest, bläddrar i inredningstidningar, och ser man nåt intressant börjar man googla vart man kan få tag på det sedan." Det är främst Rene som bestämmer när det kommer till inredning. "Aron har väl inget direkt stort intresse för det, men han lyssnar gärna när jag berättar hur jag tycker att vi ska inreda." De beskriver sin inredningsstil som ganska klassiskt skandinavisk och ljus. Där de gärna blandar gammalt med nytt, billigt och dyrt.

Paper Collective. Nina Bruun. Solid Shapes.
Tavlor - Paper Collective - Solid shapes.

Tavlor - Solid Shapes 01 & 03 av Nina Bruun för Paper Collective

De vackra tavlorna är så fint placerade mellan fönsterna och blir ett perfekt inslag i den grafiska inredningen. Motiven 'Solid shapes' är skapat av Nina Bruun för Paper Collective och består alltså av rena former och färger som ger ett tidlöst uttryck. Här i vardagsrummet står även det gigantiska Ficus Everest-trädet som är magiskt under vår/sommar/höst, men som tappar nästan alla sina blad under vintern. Trädet är nästan tre meter högt! Vardagsrummet är favoritrummet i hela våningen för Rene och Aron - ”Vi älskar ljuset och rymden här inne och spenderar alla våra kvällar här i soffan.”

Loungefåtölj - MG501 av Morten Gøttlers för Carl Hansen

Morten Gøttlers fåtölj MG501 Cuba Chair för Carl Hansen är lika praktisk som den är vacker. MG501 Cuba Chair utgörs av ram och ben i massiv ek, som sedan flätats in med sadelgjord. Trots sitt lätta formspråk är fåtöljen väldigt bekväm eftersom den elastiska sadelgjorden både ger ett oerhört bra stöd samtidigt som den följer kroppens konturer.

Lampa i fönster - Kizu av Lars Tornøe för New Works

Om ordet underbar kan beskriva en bordslampa säger vi - Kizu. Designad av Lars Tornøe för New Works. Kizu har en cylinderformad bas i grå marmor med en rundad topp där en skärm formad som en halvmåne är placerad vilket ger illusionen av att skärmen balanserar på sin bas. Bordslampan avger ett behagligt och stämningsfull ljus och den skulpturella designen gör den till en fin detalj här hemma även när den är släckt. New Works utmanar dagens moderna formspråk. Varumärket har från start profilerat sig genom att använda naturliga material och geometriska former. De befinner sig ständigt i gränslandet mellan funktionalitet, design och konst.

Kakelugn. Stora Nygatan 23.

Vilket är det värsta köpet till ert hem ni gjort, som ni ångrar?

"Haha, vår dyra kritvita matta i vardagsrummet! Stort felköp särskilt med småbarn och klumpiga föräldrar som ofta vill dricka kaffe och rödvin framför tv:n. Vi tänker att vi aldrig ska köpa en kritvit matta igen med småbarn, men så gör vi det säkert igen. Men en långhårig matta som är lätt att kemtvätta blir vårt nästa köp till vardagsrummet. Vi valde mattor i rotting till kök och matsal som är tåliga för spill och slitage." säger Rene.

Kakelugnarna

"Kakelugnarna behöver tätas, ett jobb vi aldrig orkade fixa med, men de ska funka. Vår lägenhet är extremt varm, även under vinterhalvåret så vi har aldrig eldat i dem faktiskt." Men åh, så vackra de är att bara ha och njuta av. Tända upp lite ljus i! Om ordet underbar kan vara en kakelugn.

Kulörer - väggfärger

"De flesta av våra väggar var målade innan vi flyttade in. Vi gillade färgerna. Inga vita väggar utan de flesta hade en nyans av grå eller grönt - så vi lät det vara kvar."

Fin rottingmatta i matsalen.

Styling & fotografering + en ettåring som skapar kaos var tionde minut

Matsalen ligger mitt i våningen med mycket generösa kvadrat och utgång till gårdsbalkong bakom vackra dörr och fönsterpartier. Inför fotografering och försäljning av denna våning fokuserade Rene och Aron mest på att "rensa, rensa, rensa. Hålla det enkelt och avskalat, rena ytor och inte för mycket plotter som man lätt annars har liggandes framme. Att styla för fotografering och visning känns alltid som en herrans massa jobb. När det är visning måste man ju rensa  garderob, lådor och kylskåp ifall besökare skulle kika där. Vi var helt slut när allt var över, inte lättare när man har en ettåring som skapar kaos var tionde minut heller." Och vi måste ju säga, av bilderna att döma - att de gjort en fulländad insats! Om ordet underbar kommer till sin fulla rätt.

Stora Nygatan 23. Matsal.
Tavla övre - Papires Decoipes Matisse.
Tavla nedre - 'Learing from Japan' av Claus Due för Designmuseum Danmark.

Vad är det bästa med er våning som helhet?

”Den är stor och social med härligt ljusinsläpp och med en fantastisk takhöjd. Väldigt tyst för att vara så central. Och det bästa med att bo just här på Stora Nygatan 23 - är att det är nära till precis allt! Om vi vill springa ner och köpa frukostbullar och fika en tidig helgmorgon eller en sen takeaway på kvällen, behöver man inte gå långt.” 'Om ordet underbar' sträcker sig mer än på insidan.

Lampan i matsalen ger så fina ombonade reflektioner - från Ellos.

Vad inspireras ni av?

Resor, utländska inredningsmagasin och härliga Instagram-konton! Topp tre Instagam-favoriter Rene vill tipsa om är:

@simonepolk - För härlig lugn inredning.

@pernilleteisbaek - För mode, inredning och barn.

@ashleystark - För en massa inredningsinspiration!

Tack för de tipsen, vi börjar nog följa dem direkt själva nu!

Otroligt fin balkong med glasdörren ut, sitter ni ofta där och njuter?

"Det är en skuggig balkong som vetter mot innergården, som vi faktiskt uppskattat enormt under soliga och stekheta sommardagar."

Kakelugn pryder även här i den generösa matsalen.

Bästa minnen från denna våning?

”Oj, svårt. Nu blev det kanske inte så många fester och stora middagsbjudningar sen vi flyttade in nov 2019 då pandemin kom strax efter.  Men det var här som Bonnie hade sin första tid i livet, här tog hon sina första steg och många andra första... Vår mysiga julafton var också minnesvärd då hela Arons familj kom ner från Stockholm och firade. I matsalen sitter vi bekvämt 14 personer runt bordet.” Detta är också något som gör Rene och Aron mest glada när de tänker på inredning - stora sociala ytor, ett stort kök och en matsal där man kan bjuda hem folk på stora middagar. Inte undra på att de föll just för Stora Nygatan 23 - vilket ljuvligt möte sedan!

Köket

Om ordet underbar - Stora Nygatan 23. Kök. Kaptensgården.
 Köksfläkten från Kaptensgården.

Det nyare köket ger en känsla av fransk bistro med helkaklad vägg i halvförband och mörk köksinredning. "Vi spenderar en hel del tid i köket, eller rättare sagt Aron gör som lagar 99% av all mat, gärna persiskt och pastarätter. Sedan vi fick barn blir det alltså ganska mycket enklare rätter, som går fort att tillaga. "

”Yta är det viktigaste för oss i köket! Både yta till att tillaga maten på men även yta att umgås på.”

Sovrummet - om ordet underbar

Om ordet underbar - Stora Nygatan 23. Sovrum.
Två sovrum mot gården - vackra färger och sällsamt mjuk och lyxig atmosfär.  

Så snyggt att måla insidan av klädkammaren! 'Mini Jumping lejon wallhanger' från OYOY. Bordslampa plisserad skärm i textil med böjd fot - H&M Home. Om ordet underbar bara fortsätter på varje kvadrat och i varje detalj!

Om ordet underbar - Stora Nygatan 23. Barnrum.
Varav det ena rummet är ett barnrum - Bonnies! Så lekfullt men samtidigt rofyllt inbjudande.
Taklampa, bambu - SINNERLIG, IKEA.

En lång serveringsgång - hur ska man tänka där när man inreder?

”Skitsvårt. Den var det sista vi inredde i lägenheten, och vi är väl inte ens klara med den idag. Men jag tror man ska tänka att man gör en intressant gallerigång av det, hänger upp tavlor, speglar, vackra kroklister längs väggen. En bänk som alltså bryter av "korridors"-känslan.” Serveringsgången skvallrar om byggåret, är välbevarad och sätter en fin ton med det praktfulla serveringsskåpet.

Om ordet underbar tänds upp i vackra kakelugnar!

Vad gör att ni lämnar denna fantastiska våning och villl ni berätta smått om vart ni tar vägen vidare?

"Vi har köpt ett funkishus i Rosenvång i Malmö. Ett nytt kapitel i våra liv med två små barn. Därför är vi är sugna på trädgård och mer yta för barnen att leka. Två badrum och ett badkar var också ett måste i nästa boende. Jag är i grund och botten trädgårdsdesigner och längtar efter att få designa om trädgården." Säger Rene.

Några nya inköp ni drömmer om - till ert nya hem?

"Oj massor! Men först några skittråkiga pengar som ska spenderas på ett nytt tak och sen en massa inredning och trädgården som jag tänkte designa om, och bygga växthus! Vi planerar även att låta platsbygga flera bokhyllor och anlita Jerker Inredning & Form igen. Följ gärna @rene_humphrey för vår resa med inredning och trädgård i vårt nya funkishus från 1938."

Vilken våning - om ordet underbar. Därför kommer vi aldrig att glömma. Tack Rene, Aron och Bonnie för att vi fick titta in. Stort lycka till med hus-livet, vi ser fram emot att följa er resa.